SEMINAR

 Er spelen naar mijn overtuiging twee belangrijke aspecten een rol bij het voorbereiden en produceren van bijeenkomsten waarbij kennis0verdracht centraal staat. De eerste en misschien wel de belangrijkste is de rol van de deelnemer/bezoeker; deze is van 'luisteraar' langzaam verschoven naar 'actieve deelnemer'. Een deelnemer die live betrokken wenst te worden bij het programma, een deelnemer die op zoek is naar een beleving, naar een verhaal.

Daarnaast wil de deelnemer tijdens de bijeenkomst kunnen netwerken, kunnen leren en verbinden en het liefst allemaal tegelijkertijd...

 

Echter, een dergelijke bijeenkomst kan niet op zichzelf staan, maar maakt bij voorkeur deel uit van een goed geplande agenda met contactmomenten. Het klassieke seminar of congres was een op zich staand event. De communicatie werd ook als zodanig ingericht. Dus communicatie vóór, tijdens en ná de bijeenkomst. Waarbij de intensiteit toenam naar mate de datum van de bijeenkomst dichterbij kwam. Vandaag de dag werkt dat zo niet meer... Ingegeven door de rol en functionaliteit van onder andere social media speelt de communicatie met de doelgroep of doelgroepen zich gedurende het gehele jaar af. Als organisator of initiator leer je op deze manier je doelgroep ook veel beter kennen. Je leert meer over de (emotionele) behoefte van je doelgroep. Het stelt je in staat om bepaalde content én communicatie-kanalen te testen en bij voldoende rendement ook daadwerkelijk toe te passen. Maar ook tijdens het event is de invloed van communicatie-technologie duidelijk merkbaar. Veel keynote speeches zijn online te volgen en de reacties van het online publiek worden geregistreerd en zelfs 'meegenomen' in bepaalde delen van het live-programma. Aan de andere kant zijn er side-programma's die speciaal voor het online publiek zijn ontwikkeld. Kortom, een complexe wirwar van informatiestromen waar zowel de organisator, maar zeker ook de (online) deelnemers hun voordeel mee kunnen doen.

 

Ik heb over de toepassing van technologie bij events een heldere presentatie gemaakt. Via onderstaande button kun je deze bekijken en downloaden.